5.6.09

Πράσινος, μπλε ή καφέ πλανήτης; Η μήπως μόνο βιώσιμος;

Ο οικολογικός τρόπος ζωής έχει γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό. Κάθε πολιτική ατζέντα περιέχει την πράσινη ανάπτυξη, χωρίς φυσικά να την ορίζει ούτε να βασανίζεται πολύ για την σχέση της με την βιώσιμη ανάπτυξη. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, άνθρωποι του θεάματος γενικότερα διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία τα «πράσινα» πιστεύω τους και τις οικολογικές τους πεποιθήσεις. Πράσινες στέγες, πράσινα σπίτια και ρoύχα, πράσινα αυτοκίνητα και πράσινη οδήγηση, πράσινα βιολογικά προϊόντα, πράσινες εκδηλώσεις, πράσινα φεστιβαλ, πράσινοι σταρ, πράσινοι γάμοι… Ακομη και πράσινη ταφή , ταφή στο απέραντο της θάλασσας αποτελεί την τελευταία μόδα της επέλασης του πράσινου που αλώνει ακόμη και το τελευταίο κεφάλαιo της ζωής του ανθρώπου. Όλα πράσινα λοιπόν. Και ό,τι δεν μπορεί να γίνει το βάφουμε πράσινο..

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλλοντος βρίσκει τον πολίτη απορημένο από το πόσο μοδάτη είναι η πράσινη ανάπτυξη.. Αν δεχτούμε οτι τίποτε από όσα λέγονται, γράφονται και γίνονται δεν αποτελούν σενάρια κάποιου σατανικού μάρκετινγκ αλλά προέρχονται από ένα αληθινό ενδιαφέρον, τοτε οφείλουμε να ικανοποιηθούμε απο όλο αυτό το eco crazyness..

Μόδα; Και μόδα. Και περιστασιακά. Και μεμονομένα. Ευπρόσδεκτος λοιπόν αν κάποιος ασχολείται με το περιβάλλον, ακόμη κι αν αυτό γίνεται επειδή είναι στη μόδα. Πόσο όμως αξιόπιστος μπορεί να είναι κάποιος που πάει να φυτέψει δέντρα επειδή για τον ίδιο λόγο πάει και το κορίτσι που του αρέσει; To πράσινο είναι πράσινο ανεξάρτητα απο το αν "φυτεύεται" με οικολογική συνείδηση ή χωρίς θα πουν κάποιοι.. Αρκεί να συμβάλουμε στο στόχο των 7 δισ. δέντρων που έχει βάλει ο ΟΗΕ για το χρόνο αυτό..

Εχω μια απορία όμως: αν μια μέρα πάψει να αρέσκεται στο συγκεκριμένο κορίτσι, τί γίνεται τότε; Αν το κορίτσι γίνει μπλέ ή καφετί θα συνεχίσει ο φίλος μας να διατηρεί την οικολογική του συνείδηση;

Πράσινος λοιπόν ή μπλε ή καφέ πλανήτης; Η μήπως μόνο βιώσιμος; Μήπως το αν ο πλανήτης είναι πράσινος ή μπλέ ή καφέ θα πρέπει να μας απασχολήσει λίγο παραμέσα από την επιδερμίδα;

Στις εκλογές για την ευρώπη ψηφίζουμε και για το κλίμα... οχι φυσικά για έναν πράσινο πλανήτη, όπως όλοι μας κανοναρχούν, προσπαθώντας να πείσουν για το όμορφο χρώμα του γενικόλογου κατά τα άλλα οράματός τους... Ο πλανήτης μας δυστυχώς,με δεδομένη την αναπτυξιακή του πορεία και δυναμική, δεν μπορεί παρά να είναι ..γκρίζος. Ψηφίζουμε όμως για αυτούς που είναι ειλικρινείς μαζί μας, δεν μας λένε μισόλογα ή μεγάλα ψεύτικα λόγια, αλλά έστω μικρές ή στατιστικές αλήθειες. Και που έχουν διαχειριστικά πρότυπα να εφαρμόσουν για έναν πλανήτη περισσότερο βιώσιμο. Το όραμα υπάρχει και δεν έχει χρώμα, έχει όμως ουσία: ένας πλανήτης, μια ζωή περισσότερο βιώσιμη.. ενας αξιοβίωτος βίος!
[Πέτρος Τζεφέρης][tzeferis peter]

1 comments:

Χ. είπε...

καλημέρες!

Βιωσιμος ο πλανήτης ! μα ναι! μονο που αν η μοδα επιτάσσει πρασινα δεν ειναι μονο μόδα! Ειναι μια ολόκληρη "επιχείρηση υπερ - κερδοσκοπική " !
Πήγα προχθες σε ενα μινι μαρκετ βιολογικών , απλα επειδή ήταν στο δρομο μου και δεν ειχα κουραγιο να φθασω στο σουπερ μαρκετ.
Μου προμήθευσαν δωρεάν έντυπο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ. Βεεεβαια! Ειχε καποια άρθρα για το περιβάλλον και την οικολογική συνειδηση ομως διαχυτη ήταν η οικονομικός και κερδοσκοπικός χαρακτήρας του κατα τ'αλλα πρασινου περιεχομένου. Για να μην αναφέρω ότι ήταν τίγκα στις διαφημίσεις 'πρασινων' αγαθών! Απο φωτοβολταικά μέχρι φυτικά χαπια ευεξίας και απο βουτυρα μέχρι πράσινες οικολογικές γλάστρες!
Βιώσιμος θα γίνει ο πλανήτης αν παψουν να μας βοβμαρδίζουν με βόμβες τεχνιτών αναγκών... Βιωσιμος θα γινει αν μπορεσουμε να διακρινουμε το ορθόν απο το λάθος και το αναγκαίο απο το επιπλαστο -αυτό που μας κανουν να θεωρούμε αναγκαίο.
Αλλα ποσο μπορεί κανεις να χει τις κεραίες σε ενγρηγορση?

Αλήθεια ξερει κανεις πόσο κρατάει η...αφύπνηση?

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!