7.7.10

AΠΕ κι Ελλάδα: αισιοδοξία ή σκεπτικισμός;

Aπό τη μια... η αισιοδοξία για τις ΑΠΕ

[του Πετρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]
Τα σημαντικά οφέλη από την προσεκτική και ορθολογική εφαρμογή ενός πακέτου πράσινων δράσεων αναδεικνύει η νέα επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Πράσινα μέτρα: αξιολόγηση οφέλους/κόστους από την υλοποίηση σειράς δράσεων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι δράσεις που εξετάστηκαν αφορούν την διείσδυση των ΑΠΕ κατά 35% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2020, την ανάληψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μεταφορών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η προώθηση των ΑΠΕ θα απαιτήσει επενδύσεις σχεδόν €11 δις έως το 2020, ενώ για κάθε ευρώ που επενδύεται στις ΑΠΕ παντός είδους προκύπτει πως θα παρουσιαστεί όφελος της τάξης των 2,4€. Στον κτιριακό τομέα τα μέτρα που εξετάστηκαν θα απαιτήσουν επενδύσεις τουλάχιστον €15 δις, αλλά τα οφέλη θα είναι περισσότερα και θα ξεπεράσουν τα €17 δις. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από την έκθεση, η βελτίωση της απόδοσης των μεταφορών θα φέρει πολλαπλές ωφέλειες. Η αύξηση του μεριδίου των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 10% θα προσδώσει όφελος σχεδόν €1 δις, ενώ η κατάλληλη προώθηση της οικολογικής οδήγησης αναμένεται να προκαλέσει όφελος €1δις τη στιγμή που το κόστος για την Πολιτεία θα είναι ελάχιστο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα από την εφαρμογή μέτρων για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας αφορά κυρίως τις νέες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν. Έτσι η προώθηση δράσεων εξοικονόμησης στα κτίρια αναμένεται να φέρει έως 215.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ κατά 35% στο ενεργειακό μίγμα θα προσθέσει επιπλέον 30.000 νέες θέσεις. Βασική προϋπόθεση για τις ΑΠΕ θα αποτελέσει η δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες, φ/β πλαίσια).
 
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ  
 
 
   
Από την άλλη.. ο σκεπτικισμός για τις ΑΠΕ
 
Οι δημοφιλείς σήμερα τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνιστούν σταθμούς "αιχμής φορτίου" και με την παρέμβασή τους προσθέτουν προβλήματα στη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή είναι απρόβλεπτες και η παραγωγή τους αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.
 
Δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομες μονάδες, αλλά αντίθετα απαιτούν, να συνδυάζονται με εργοστάσια είτε α) Φορτίου βάσης που λειτουργεί πχ. μονάδες λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικούς σταθμούς είτε β) ενδιαμέσου φορτίου πχ. μονάδες φυσικού αερίου και ορισμένες υδροηλεκτρικές.


Η αιολική ενέργεια. Δεν είναι ασυνήθιστη μιά αλλαγή 50% στην παραγωγή μέσα σε λίγα λεπτά. Οι προσπάθειες για την πρόβλεψη της παραγωγής των αιολικών πάρκων για περισσότερο από μιά ώρα δεν ήταν επιτυχείς. Ο συντελεστής φόρτισης κυμαίνεται από 18% έως 37%.
Η ηλιακή ενέργεια. Η παραγωγή ποικίλλει προβλέψιμα και απρόβλεπτα κάθε μέρα, κάθε φορά που περνάει ένα σύννεφο πάνω από τον ήλιο. Ένα σύννεφο μπορεί να προκαλέσει πτώση της παραγωγής έως και κατά 60%. Ο συντελεστής φόρτισης είναι περίπου 20%.

Ολες αυτές οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορούν να πραματοποιηθούν χωρίς μαζικές επιχορηγήσεις κατά την κατασκευή και τις υψηλές επιδοτήσεις κατά τη λειτουργία. Οι ΑΠΕ, ακόμα και για το 20% της ενέργειας το 2020, απαιτούν πολύ υψηλά κεφάλαια για την υλοποίησή τους ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και η συμβατική θερμική ισχύς για την υποκατάστασή τους τις περιόδους χαμηλής απόδοσης.Τον λογαριασμό θα τον πληρώσει βέβαια ο φορολογούμενος και ο καταναλωτής.
Δύο ακόμη σκέψεις είναι απαραίτητες για την παροχή ρεύματος, παρόλο που σχεδόν πάντα αγνοούνται.

Σταθερότητα συχνότητας. Τα ηλεκτρικά συστήματα έχουν ανάγκη διατήρησης της συχνότητας και το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται πρέπει πάντα να ταιριάζει ακριβώς στη ζήτηση. Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την παραγωγή των πολύ γρήγορα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος. Αυτό είναι απαραίτητο εάν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή σε μεγάλο φορτίο. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η έναρξη και η λήξη ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού προγράμματος. Οι συμβατικοί σταθμοί έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις αυτές.

Αποθήκευση ενέργειας. Η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική ή η ηλιακή, δεν παράγεται όταν χρειάζεται και έτσι η αποθήκευση είναι αναγκαία. Η αποθήκευση όμως είναι ακριβή. Όλοι οι φορείς προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αγνοούν την ανάγκη για αποθήκευση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλης κλίμακας τεχνολογία που με αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος να μπορεί να αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για εβδομάδες ή μήνες. Δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνολογία ή το θέμα δεν έχει εξεταστεί ακόμη διεξοδικά. Τα φράγματα άντλησης - αποθήκευσης είναι το καλύτερο που έχουμε. Είναι ακριβά και απαιτούν δύο πολύ μεγάλες λίμνες αποθήκευσης που δεν απέχουν πολύ μεταξύ των ενώ παράλληλα πρέπει να έχουν μια ικανή υψομετρική διαφορά. Οι απώλειες του συστήματος είναι 25%. Το κόστος, οι απώλειες, καθώς και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλης τοποθεσίας είναι αξεπέραστα εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση της υδραυλικής αποθήκευσης. Έτσι όσοι λένε ότι είναι δυνατόν να λειτουργούν σύγχρονα συστήματα ισχύος από αιολική, ηλιακή και τα θαλάσσια ενέργεια δεν λένε, τουλάχιστον, όλη την αλήθεια.

Μάριου Λεονάρδου: Μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο με ΑΠΕ;

4 comments:

Unknown είπε...

Όταν ακούω «πράσινα μέτρα» τρέμω, διότι βλέπω πως πλέον πάλι φύγαμε από την οδό της βιωσιμότητας και εξυπηρετούμε με «οικολογικούς προσανατολισμούς» το ισχύον μη-βιώσιμο σύστημα. Όποτε ακούω δε, ποσοστά διείσδυσης, χωρίς να ακολουθούνται από τα κριτήρια και την μελέτη που βγήκαν, αισθάνομαι ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν…
Ο πολύς τεχνοκρατισμός βλάπτει!
Όσο για την αναγκαιότητα σταθερότητας του ηλεκτροπαραγωγικού συστήματος, να γιατί σου έλεγα ότι χρειάζεσαι μια σταθερή βάση παραγωγής (η οποία μπορεί μεν να είναι ΑΠΕ, αλλά πρέπει να είναι κάποια ελεγχόμενη παραγωγική διεργασία, πχ θερμική κατεργασία σκουπιδιών, ιλύος, γεωργικών απορριμμάτων, κοκ, με τη δυνατότητα, σε πραγματική ανάγκη, να καταφύγεις και σε ορυκτά καύσιμα) και εν συνεχεία να έχεις ένα δίκτυο από μίγμα ΑΠΕ για να καλύψεις την ζήτηση.
Όλα αυτά βέβαια πιθανών να προϋποθέτουν και αλλαγή οικονομικού μοντέλου… :/

Και συνεχίζουμε να μιλάμε για ποσοστά διείσδυσης των ΑΠΕ, χωρίς όμως να ακούμε ποτέ για ποσοστά ελάττωσης της ζήτησης :(

Ανώνυμος είπε...

ελάττωση της ζήτησης...Μα τι λές τώρα. Ο έλληνας πάντα θα ζητάει, κι ας μην έχει δουλειά κι ας μην έχει σύνταξη...

Ανώνυμος είπε...

αυτο το τελευταίο διάγραμμα που βάλατε για τις ΑΠΕ δηλώνει τα πάντα σε σύγκριση με τη θερμική ισχύ. Ηθελα νάξερα θέλει τόσο πολύ μυαλό να το δόυν οι ιθύνοντες;
οτι ακομη και διπλάσια ισχύ να έχουμε από την τωρινή, αν αυτή είναι σε ΑΠΕ, δεν μας φτάνει;

Βιώσιμη Ανάπτυξη είπε...

Δυστυχώς ο καθένας βλέπει τα πράγματα 1) όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και 2) όσο του επιτρέπουν τα συμφέροντά του.

Δείτε ας πούμε τι γίνεται τώρα με το θέμα των Φ/Κ για τους ..αγρότες

Εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!