6.12.12

Τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη και οι δομές του ΥΠΕΚΑ...

Στα 427 δισ. ευρω υπολογίζει την αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου νότια της Κρήτης με έκθεσή της η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα κάνει αναφορά σε εκτιμήσεις γεωλόγων, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ίσως κατέχει σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, γι' αυτό και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται στα μέσα του επόμενου έτους.

Cretan Gas Fields – A new perspective for Greece’s hydrocarbon resources, Μάρτιος 2012.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης Mark Wall, αν επιβεβαιωθούν και στην πράξη οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες και αφαιρεθούν τα κόστη εξόρυξης και τα κέρδη των αναδόχων εταιρειών, που υπολογίζεται ότι συνολικά αντιστοιχεί στο 50% του τελικού προϊόντος, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περίπου 214 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος εκφράζει επιφυλακτικότητα για τις εκτιμήσεις και περιμένει τη συμπλήρωση του προγράμματος των ερευνών που διενεργούνται από την νορβηγική PGS.

Οπως και νάχει όμως, και ανεξάρτητα το βαθμό αξιοπιστίας των μελετών και της γερμανικής έκθεσης,  εμείς αναρωτιόμαστε  στην περίπτωση της ευτυχούς κατάληξης των ερευνών, με τί διοίκηση θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ στην προκήρυξη των απαιτούμενων πλειοδοτικών διαγωνισμών και την κατάρτιση των  συμβάσεων ώστε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου, τόσο στα κοιτάσματα αυτά όσο και γενικότερα στα κοιτάσματα του Ορυκτού Πλούτου;  Ωστε να καταφέρει μετά από αρκετά χρόνια να μετατρέψει το αέριο των υποθαλάσσιων ραχών σε χειροπιαστό όφελος για τον τόπο;   

Πώς αλήθεια;  Με την ήδη αποδεκατισμένη διοίκηση που με τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 75% ακόμη περαιτέρω;  Διότι, αυτή είναι η νέα κατάσταση σύμφωνα με το "εξυφαινόμενο" οργανόγραμμα που ήδη έχει προωθηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο..   
Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο που θεωρεί τον ορυκτό πλούτο ως την ακαριαία θρυαλλίδα για να πάρει μπρος η μηχανή... Για να ξέρει κι αυτός από πού να ζητήσει την ευθύνη. Την ευθύνη όχι προφανώς για τα 50 ή 100 επιδόματα ευθύνης που περικόπτονται. Αλλά για την πόρτα που κλείνουμε στην ανάπτυξη και προφανώς στο μέλλον των παιδιών μας. Νοιάζεται κανείς αλήθεια για το δημόσιο συμφέρον και πώς αυτό εξυπηρετείται;  
[by Tzeferis P.]

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Είναι τελικά τόσο δύσκολο να αποφασίσει η κυβέρνηση τι θελει; Και να ξεχωρίσει ποιοί τομείς χρειάζονται στήριξη και ποιοί απόρριψη?

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!