16.1.13

Το "οργανόγραμμα" του ΥΠΕΚΑ στον Πρόεδρο!

Πολλοί μπορεί να αναγνωρίζουν το οργανόγραμμα που κοιτά ο κ. Κ. Παπούλιας. Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Παπούλια τα οργανογράμματα του υπουργείου του, καθώς και του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως είναι σήμερα και πώς μετασχηματίζονται με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για μελέτες που έκαναν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς αμοιβή και πέραν του ωραρίου τους.

Μόνο που αυτή δεν είναι η αλήθεια, τουλάχιστον όσον αφορά το ΥΠΕΚΑ. Η αλήθεια είναι οτι οι υπάλληλοι (εκτός ίσως ορισμένων που δεν γνωρίζουμε και ούτε ποτέ θα μάθουμε) ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ και ακόμη ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ για το περιού ο λόγος πόνημα. Αντιθέτως, η πρόταση περί Οργανισμού στην οποία συμμετείχαν, στην οποία ρωτήθηκαν και η οποία μάλιστα έγινε με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων (οι οποίοι και πληρώθηκαν γι'αυτό)  ΟΥΔΕΠΟΤΕ  ΕΛΗΦΘΗ ΥΠΟΨΙΝ.

Η αλήθεια είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 δεκάδες υπάλληλοι, δαπάνησαν το χρόνο τους για την αξιολόγηση των δομών του ΥΠΕΚΑ και οι μελέτες τους δεν λήφθηκαν υπόψιν στην τελική πρόοταση του ΥΠΕΚΑ, λες και περίσσευαν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

H αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο κάλεσε του Γάλλους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μαζί με τους Ελληνες εκπόνησαν έκθεση και υπέβαλαν πρόταση στο ΥΠΕΚΑ, η οποία δεν λήφθκε υπόψιν.

Η αλήθεια είναι ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και πρώην προεδρος του ΙΟΒΕ σε έκθεση (Απρίλιος 2010) του ΙΟΒΕ υιοθετεί τη θέση ότι απαιτείται ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικου Πλούτου του ΥΠΕΚΑ με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου των Επιθεωρήσεων Μεταλλειων.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης όχι μόνο σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρω για το σχεδιασμό της Εθνικής Μεταλλευτικής Πολιτικής  που εξαγγέλθηκε τον Φεβρουαάριο του 2012, καθώς και για όλες τις δράσεις προεταοιμασίας για την έρευνα των υδρογονανδράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) που ήδη είναι σε πλήρη εξέλιξη, αξιοποιώντας -προς τιμήν του και σε όφελος της ελληνικής πολιτείας- στο μέγιστο βαθμό τις υφιστάμενες αποδεκατισμένες  δομές της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, υπό συνθήκες ασφυξίας σε ανθρώπινους πόρους.

Τέλος, η αληθεια είναι ότι όποιος την παρούσα συγκυρία αντιστρατεύεται με τις πράξεις του ή τις παραλείψεις του το δημόσιο συμφέρον, αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσει, απέναντι στο νόμο αλλά και απέναντι στην αγωνία και την ελπίδα των νέων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτά κύριε πρόεδρε για την ενημέρωσή σας. Ποιός νοιάζεται αλήθεια; Να μειώσουμε τις δομές των "τεμπέληδων και καθυστερημένων» θέλουμε όλοι, μόνο που αυτό από μόνο του δεν τεκμηριώνει κανένα εποικοδομητικό έργο. Αντίθετα μπορεί να τεκμηριώνει ένα έργο απολύτως καταστροφικό...

Πρόταση για "αναδιοργάνωση" των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ

[by Petros Tzeferis][του Πέτρου Τζεφέρη]

2 comments:

Panos Iliopoulos είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Προτείνω σε όσους ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να κάνουν (δυστυχώς για μία ακόμη φορά) μία παρέμβαση – προσπάθεια, προς κάθε κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας, εκφράζοντας όπως μπορεί ο καθένας, την σημασία της καλά δομημένης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Διαφορετικά κινδυνεύουμε: να επικρατήσει χάος σε όποια διαδικασία, να επικρατήσει η μη ανάπτυξη στον κλάδο, να υπάρξει ανομία κ γενικά αδρανοποίηση της όποιας λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Από την κατάργηση δεν θα θιγεί μόνο το κράτος, η ανάπτυξη, οι εξορυκτικές εταιρείες, οι άμεσα κ έμμεσα εργαζόμενοι σε αυτές. Το χειρότερο είναι πως την επόμενη μέρα «δυστυχώς για το Ελληνικό κράτος» θα κληθούμε να προσπαθήσουμε με περισσότερες παρεμβάσεις, πάλι προς κάθε κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας για να προωθηθεί οποιοδήποτε έργο η υπόθεση. Αφού ελλιπής διεύθυνση ορυκτού πλούτου θα παράγει ελλιπές έργο κατ’ αναλόγια των αναγκών του Ελληνικού κράτους σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ηλιόπουλε, έχετε απόλυτο δίκιο. Απορώ πως δεν το βλέπουν οι αρμόδιοι και κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!