25.2.14

Γεωθερμία: οι προοπτικές στην Ελλάδα και η εμπειρία σε Μήλο και Νίσυρο

Η γεωθερμία και ειδικότερα η ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο δύο εσπερίδων που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στις 17 και 24 Ιανουαρίου 2014.

Όσον αφορά στα γεωθερμικά πεδία της χώρας μας, ο Μιχάλης Φυτίκας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για αξιόλογο δυναμικό.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας, με θερμοκρασίες άνω των 150 βαθμών Κελσίου, στη Μήλο και τη Νίσυρο.

Στη βόρεια Ελλάδα (Νέστος, Δέλτα Έβρου) και σε νησιά του Αιγαίου (νότια Χίος, Λέσβος) εντοπίζονται γεωθερμικά πεδία μέσης και χαμηλής ενθαλπίας με θερμοκρασίας από 90 ως 150 βαθμούς Κελσίουκαι 25 ως 90 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Φυτίκας τόνισε ότι έχει αξιοποιηθεί ποσοστό χαμηλότερο από 1% του βεβαιωμένου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με μηδενικές εφαρμογές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι πρόκειται για μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με τον υψηλότερο συντελεστή χρήσης/λειτουργίας (45%-90% του χρόνου) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Επίσης, η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι τα γεωθερμικά πεδία συναντώνται σε συγκριτικά χαμηλά βάθη.

Καθώς η γεωθερμία δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (άπνοια ή συννεφιά), την ώρα της ημέρας (πχ τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν το βράδυ) ή εποχές του χρόνου (όπως οι καλλιέργειες βιομάζας) δεν αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της διαλείπουσας παραγωγής, πλεονέκτημα που μπορεί να την καταστήσει ενεργειακή πηγή βάσης, αντικαθιστώντας τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη.

Πλήρες άρθρο από το econews.gr  ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!