27.4.14

Οι Ελληνικοί ορυκτοί πόροι και η Naomi Klein

Με ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο της κυρίας Naomi Klein με τίτλο «Οι ανανεώσιμες πηγές και το λόμπι του φυσικού αερίου” που αναδημοσιεύσατε εδώ: http://www.energypress.gr/news/Oi-ananewsimes-phges-kai-to-lompi-fysikoy-aerioy μέσω της Καθημερινής. 

Η κυρία Klein αναφέρθηκε στη χώρα μας γράφοντας πως «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το λόμπι του αερίου χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση για να υποδείξει σε χώρες όπως η Ελλάδα ότι θα βγουν από το χρέος και την απελπισία εάν επιτρέψουν εξορύξεις στις όμορφες αλλά ευαίσθητες θάλασσές τους...». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για «...επείγουσα μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...». Με λίγα λόγια, η κυρία Klein προτρέπει τους Έλληνες να μην προσπαθήσουν καν να παράξουν με ορθά περιβαλλοντικό τρόπο το δικό τους προϊόν, αλλά να εισάγουν ένα άλλο προϊόν.

Ωστόσο, θα προσπαθήσω να δώσω μία αναλογική εικόνα της ακτιβιστικής αρθρογραφίας της κυρίας Klein σε σχέση με την Ελληνική Αρχαιότητα. Η συστηματική και εντατική εκμετάλλευση των αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων του Λαυρίου ξεκίνησε στην Αθηναϊκή Δημοκρατία το 508 π.Χ. Με τον άργυρο του Λαυρίου (και τη φορολογία) ο Περικλής κατασκεύασε τα μνημεία του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών. 

Με τα κέρδη του ορυχείου του Λαυρίου χτίστηκε η Ακρόπολη και οι Αθηναίοι κατασκεύασαν τον περίφημο ναυτικό τους στόλο με τον οποίο κατατρόπωσαν τους Πέρσες. Παρόλα αυτά, η εξόρυξη των μεταλλευμάτων του μολύβδου ενέπλεκε κινδύνους για τους Αθηναίους.

[πλήρες άρθρο του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου από το energypress.gr]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!