13.5.14

Κίνδυνοι και...«κίνδυνοι»

Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός. Θα αναφερθώ στο περίεργο χαρακτηριστικό των ανθρώπων οι οποίοι άλλοτε υπερεκτιμούν και άλλοτε υποεκτιμούν ορισμένους κινδύνους. Θα αναφερθώ σε τρία ποιοτικά στοιχεία-παραδείγματα-κριτήρια. Στην ασφάλεια κατά την οδήγηση, στην υγεία, και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ας πάρουμε την τελευταία περίπτωση. Αρκετοί περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες ξεχνούν (;) πως η τουριστική ανάπτυξη συνδέεται με την εμφάνιση μορφών ρύπανσης προερχόμενης από τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα επιπλέον (ενοικιαζόμενα) αυτοκίνητα, τα εστιατόρια, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε σχέση με το νερό, την κακή διαχείριση λυμάτων τα οποία ορισμένες φορές, ίσως, καταλήγουν στη θάλασσα, τις καταπατήσεις δασών και αιγειαλών, τις αυθαιρεσίες κλπ.

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι, κινδυνολογούν διαρκώς αναφερόμενοι στον αρκετά χαμηλό κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος (ο οποίος ίσως θα προέλθει από τυχόν εκμετάλλευση των Ελληνικών ορυκτών πόρων). Αυτοί θα πρέπει όμως να θυμηθούν πως στον Πρίνο πχ., εξ’όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω και εάν κάνω λάθος διορθώστε με σας παρακαλώ, δεν έχει γίνει ποτέ (περιβαλλοντικό) ατύχημα και ούτε έχουν υπάρξει αναφορές για τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος-ειδικά στην πανέμορφη και τουριστικά ανεπτυγμένη Θάσο. Σημειωτέον, πως οι εξορύξεις πετρελαίου πραγματοποιούνται εκεί διαρκώς τα τελευταία 32 έτη (από το 1982).

Με λίγα λόγια δηλαδή, ορισμένοι συμπολίτες μας υποεκτιμούν διαρκώς τον κίνδυνο της οδήγησης, τον κίνδυνο του καπνίσματος, και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο του τουρισμού. Ενώ υπερεκτιμούν τον κίνδυνο περιβαλλοντικού ατυχήματος από την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων...

Στην κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, αποτελεί πλέον, μέγιστη ευθύνη του κάθε πολίτη να αναλογιστεί ποιό επίπεδο κινδύνου αποδέχεται και ποιό όχι.

ΥΓ. Το νομοσχέδιο που αυτές τις μέρες προωθείται για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των αιγειαλών αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα τηςεπερχόμενης βίαιης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος εν ονόματι του...τουρισμού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!