28.9.14

Άλλο Ελλάδα, άλλο Γροιλανδία !

Το εμπεδώσαμε. Η Ελλάδα διαθέτει ορισμένα κοιτάσματα που μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν πηγή για Σπάνιες Γαίες! Κι ακόμη συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EURARE (European Rare Earths Project), το οποίο στοχεύει σε περαιτέρω έρευνα στον τομέα. Επίσης είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι έχουν επιδείξει πρόσφατα ενδιαφέρον για το ελληνικό «τοπίο» σπανίων γαιών.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη διαθέτει ελάχιστα κοιτάσματα εντοπισμένα σε χώρες όπως η Γροιλανδία (Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ), η Νορβηγία, η Γαλλία, η Σουηδία, τα Βρετανικά νησιά, η Ισπανία και η Τουρκία. Όλα βρίσκονται σε φάση κοιτασματολογικών ερευνών και τα μόνα που βρίσκονται σε φάση εφαρμογής είναι εκείνα της Γροιλανδίας, με σημαντικότερο το κοίτασμα στο Kvanefjeld. Η Γροιλανδία διαθέτει τα αξιολογότερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών εκτός Κίνας (Kvanefjeld, Kringlerne, Sarfartôq κλπ) εντούτοις ακόμη κι εκεί η εκμετάλλευση παρουσιάζει σημαντική τεχνολογική υστέρηση.

Η συνέχεια στο protagon.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!