1.11.14

7 Miloterranean GeoWalks: η κρυμμένη γεω-ιστορία της Μήλου!

Υπάρχουν ταξιδιωτικές εμπειρίες μοναδικές με διαδρομές όπου η φύση, η ιστορία και κυρίως η γεωλογία συνυπάρχουν για να μας αποκαλύψουν έναν κόσμο κρυμμένο κάτω από τα πόδια μας, τόσο άγνωστο και συναρπαστικό όσο ένα ταξίδι στο κέντρο της Γης με είσοδο τον κρατήρα ενός ηφαιστείου, όχι τόσο ριψοκίνδυνο και φανταστικό όσο στο ομώνυμο βιβλίο του Ιούλιου Βερν, αλλά εξίσου γεμάτο από πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Η διαδρομή της Αγγεριάς περιλαμβάνει και τοποθεσίες βιομηχανικού ενδιαφέροντος που εξιστορούν την πορεία των εγκαταστάσεων της Α.Ε. Εκμεταλλεύσεως Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης (νυν S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.). Ενώ μια από τις γοητευτικότερες εικόνες είναι το ανοικτό ορυχείο της Αγγεριάς, που λειτουργεί από το 1986, και η εκμετάλλευση του συνεχίζεται ανελλιπώς. Φέτος, το καλοκαίρι μάλιστα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του και μια ροκ συναυλία με φόντο το φωτισμένο ορυχείο! (φωτο).

Το κυκλαδίτικο νησί της Μήλου εκτός από τις όμορφες παραλίες, τα γραφικά χωριουδάκια, ταξιδεύει τον επισκέπτη και σε ένα «κρυφό» κόσμο γεμάτο πετρώματα, ποώδη βλάστηση και ιστορίες αιώνων.

Οδηγοί του ταξιδιώτη σε αυτή τη γεωλογική περιπέτεια, εφτά χαρτογραφημένες διαδρομές με κείμενα ξενάγησης, στα ελληνικά και στα αγγλικά, με την ονομασία Miloterranean Geo Walks. Η αρχική ιδέα του Miloterranean γεννήθηκε στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου με την ευφάνταστη πρόταση για μια διαφορετική βόλτα στο νησί. Ο Διευθυντής του κ. Μανούσος Καντσός μάς διηγείται: «Εμείς ως Mεταλλευτικό Μουσείο σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει ο ταξιδιώτης να επισκεφτεί τη Μήλο, όχι μόνο για τις όμορφες παραλίες της. Για να γνωρίσει κάποιος έναν τόπο πρέπει να γνωρίσει και την ιστορία του, η ιστορία της Μήλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πετρώματα και τα ορυκτά, με το ηφαιστειακό τοπίο, με τη γεωλογία της.» Εύλογα, η Μήλος μοιάζει με ένα υπαίθριο μουσείο γεωλογίας και το Μεταλλευτικό Μουσείο επεκτείνει τις δράσεις του κι έξω από το κτίριο του, μέσω του Miloterranean, σε όλο το νησί. Με την αυγή της νεολιθικής εποχής, δηλαδή από το 8000 π.Χ., αρχίζει να αναπτύσσεται μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί με την εξόρυξη και εμπορία του οψιδιανού - στιλπνός και σκληρός λίθος, κατάλληλος για την κατασκευή εργαλείων. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, η Μήλος είναι το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας μπεντονίτη και περλίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η μεταλλευτική ιστορία του νησιού συνεχίζεται.

Θυμάται την πρώτη δοκιμαστική διαδρομή: «Ξεκινήσαμε με τη διαδρομή που πλέον χαρτογραφήθηκε ως Νο4-Αγγεριά (κεντρική φωτογραφία) θέλοντας να δείξουμε το ορυχείο της Αγγεριάς, το μεγαλύτερο ορυχείο Μπεντονίτη παγκοσμίως, με απίστευτα χρώματα και γεωλογικούς σχηματισμούς. Είχαμε ακούσει ότι στο εξωτερικό γίνονται κάποιες παρόμοιες εκδρομές και δοκιμάσαμε αν θα λειτουργούσε κι εδώ. Η αρχή έγινε το 2007, ναυλώσαμε ένα λεωφορείο με μικρό εισιτήριο. Ήταν μια διαδρομή που την οργάνωνε το μουσείο, δήλωναν συμμετοχή, ξεκινούσαμε από ‘κει, κι έλεγα χαριτολογώντας “Θα σας πάω μια βόλτα…”. Ο κόσμος ενθουσιαζόταν γιατί μάθαινε την ιστορία της Μήλου, όλα όσα αφορούσαν το νησί, ιστορικές, γεωλογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές πληροφορίες. Κάθε φορά που τελειώναμε, μάλιστα, χειροκροτούσε.»

«Κάποια στιγμή άλλαξε ο χάρτης του τουρισμού, ο κόσμος δεν έκανε μία εβδομάδα διακοπές, έκανε λιγότερες μέρες, έτσι ήταν δύσκολο να τον συγκεντρώσουμε στα λεωφορεία, τότε σκεφτήκαμε τη μετάβαση με τζιπ ως μια πιο ευέλικτη λύση. Από το 2009 και μετά, η επιλογή του τζιπ ως μέσου σε μια διαδρομή για λεωφορείο, μας ώθησε να σκεφτούμε μια διαδρομή ειδικά για τζιπ. Κι έτσι επιλέξαμε τη διαδρομή Νο2 που περιλαμβάνει το Ηφαίστειο, με αυτό τον τρόπο κάναμε το ίδιο πράγμα, αλλά με τζιπ και δείχναμε τον ηφαιστειακό κώνο με τις μοναδικές ατμίδες του», αναφέρει ο κ. Καντσός.

Η διαδρομή Νο2-Ηφαίστειο παρουσιάζει μεγάλη εναλλαγή τοπίων, από τις αλυκές, τους εναπομείναντες αιωνόβιους κέδρους, την παλαιά Χώρα του νησιού αλλά και το ηφαίστειο με τα σημεία έκλυσης ατμιδών, θερμών ατμών πλούσιων σε υδρόθειο καθώς και σημεία αυξημένης θερμοκρασίας εύκολα αντιληπτά με την αφή.

Από το 2011, η ιδέα των διαδρομών συστηματοποιείται, η εταιρία S&B, η οποία και χρηματοδοτεί όλο αυτό το εγχείρημα, αποφασίζει η αρχική αυτή ερασιτεχνική θεώρηση να αποκτήσει πιο επαγγελματική προοπτική. Δημιουργήθηκε μια ομάδα από γεωλόγους, μεταλλειολόγους, δασολόγους, χαρτογράφους και ιστορικούς που ένωσαν τις γνώσεις τους αλλά και τις εμπειρίες τους για τη λεπτομερή χαρτογράφηση αλλά και για τα προσεγμένα κείμενα ξενάγησης στις 7 πλέον διαδρομές-χάρτες που αποκαλύπτουν στον περιηγητή τη γεωλογία, το μεταλλευτικό παρελθόν και παρόν αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Μήλου. Ο επισκέπτης του νησιού έχει πλέον ένα εργαλείο στα χέρια του, τους χάρτες, και μπορεί να επισκεφτεί τις διαδρομές μόνος του -με το μέσο της επιλογής του: αυτοκίνητο, τζιπ, μηχανή, ποδήλατο ή και με τα πόδια- χωρίς την ανάγκη κάποιου ξεναγού. Για να προετοιμάσει το ταξίδι του μπορεί να συμβουλευτεί τους χάρτες και τα κείμενα ξενάγησης στον ιστότοπο του Miloterranean σε Google Maps περιβάλλον. Οι εφτά διαδρομές περιλαμβάνουν, επιπλέον των διαδρομών που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα Θειωρυχεία, το Βάνι, ταΝύχια/Σαρακήνικο, αλλά και μια διαδρομή για τη γειτονική Κίμωλο.

Η Μήλος μάς προσφέρει εντέλει και τη συναρπαστική βιωματική εμπειρία του Μiloterranean που συνδυάζει ισόρροπη ανάπτυξη της τουριστικής και της εξορυκτικής βιομηχανίας του νησιού. Αναζητήστε τους χάρτες στα τουριστικά μαγαζιά της αλλά και στο Μεταλλευτικό Μουσείο της και ετοιμαστείτε για μια Miloterranean Geo Experience...

- See more at: http://www.elculture.gr/elcblog/article/miloterranean-647752#sthash.jkrTsESf.dpuf

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!