19.12.14

Ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ για τον Χωρικό Σχεδιασμό

Δώδεκα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε τη διαβούλευση στα Περιφερειακά Συμβούλια για να υπογραφούν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ουσιαστικά, δώδεκα φιλόδοξοι καινοτόμοι νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας.

Θεσμοθετήσαμε με νόμο του κράτους το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής και της Αθήνας κι ελπίζω πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι έχουμε φθάσει σε επίπεδο κατάθεσης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Πρόσφατα αναθεωρήσαμε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και με την ιδιότητα του Υπουργού Περιβάλλοντος έχω τη χαρά τους τελευταίους μήνες να υπογράφω τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις πολλών υψηλού επιπέδου τουριστικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Eχουμε δρομολογήσει μια καινοτομική διαδικασία που σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αυτό που συζητούσαμε αρκετό χρονικό διάστημα. Να υπάρξει επιτέλους κι ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον ορυκτό πλούτο αυτού του τόπου, για την προίκα που χάρισε η φύση σε αυτόν τον τόπο. Το έργο αυτό είναι πια επιτέλους σε εξέλιξη. Και είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες θα μας δοθεί η δυνατότητα να διαβουλευτούμε επί των προτάσεων της συγκεκριμένης μελέτης και να κάνουμε το προφανές, που έχει υλοποιήσει όλη η πολιτισμένη Ευρώπη. Τη συνύπαρξη της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με την αειφορία, με την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών με τοπικές ωφελιμότητες.

Δρομολογήσαμε και άλλες διαδικασίες, τα λεγόμενα ΣΟΑΠ, τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων όπου ξεκινήσαμε με την Αθήνα και για το κέντρο της Αθήνας έχουμε πια διαμορφώσει τελικό σχέδιο, με υπογραφές από 20 υπουργούς. Έχουμε συγκεντρώσει τις πρώτες 10-12 υπογραφές και ελπίζω μέχρι το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης να έχουμε συγκεντρώσει τις υπογραφές και των υπολοίπων υπηρεσιακών παραγόντων και Υπουργών που σχετίζονται με τις δράσεις στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, προχωράμε τα ΣΟΑΠ σε άλλες περιοχές που επίσης το έχουν ανάγκη. Οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας και τρέχουμε και ολοκληρώνουμε σε λίγο τις διαδικασίες για το ΣΟΑΠ στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

[από την ομιλία του Υπουργού ΠΕΚΑ]

Ημερίδα για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από την σκοπιά της επιχειρηματικότητας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!