24.7.16

Το μεταλλευτικό παράδειγμα της Πορτογαλίας ..once again

   Από τα παλαιότερα λατομεία μαρμάρων της Solubema of Vila  Vicosa,Πορτογαλία, το οποίο     
   λειτουργεί από το 1928!

Ρωμαϊκός Ναός στην Évora (Πορτογαλία). Οι στήλες από γρανίτη έχουν βάσεις και κιονόκρανα από λευκό μάρμαρο Estremoz.




Παρά το γεγονός ότι η εδαφική διάσταση της Πορτογαλίας είναι μικρή, ο γεωλογικός χάρτης δείχνει την τεράστια ποικιλομορφία των γεωλογικών πόρων, κάτι που ισχύει και στον τόπο μας.


Η αξία εξαγωγών μόνο για τα μεταλλευτικά ορυκτά την τελευταία δεκαετία αυξάνεται σημαντικά, υπερβαίνοντας σήμερα τα 500 εκατ. ευρω, ενώ όπως φαίνεται στο διάγραμμα επανήλθε σύντομα στα προ της κρίσης επίπεδα!

Ανάλογα κινείται και ο τομέας των μαρμάρων και φυσικών λίθων όπου η Πορτογαλία κατέχει την 9η θέση (στοιχεία 2012) με παραγωγή 2,75 εκ.τόνων και ποσοστό 2,2% επί της παγκόσμιας παραγωγής.

Γενικότερα, ο κύκλος εργασιών της πορτογαλικής εξορυκτικής βιομηχανίας συνολικά ανήλθε το 2012 σε 1,037 δις €, εκ των οποίων ποσοστό 45% αφορά ορυκτά μέταλλα και ακολουθούν ορυκτά για τον κατασκευαστικό κλάδο σε ποσοστό 31%, αξίας 327 εκ.€, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν και τα διακοσμητικά πετρώματα.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης της σημασίας των ορυκτών πόρων στο πολιτικό σκηνικό, η Πορτογαλική κυβέρνηση εγκαινίασε την Εθνική Στρατηγική για τους Ορυκτούς Πόρους (Aug.2012, Υπουργείο Οικονομίας και Απασχόλησης).


Η  Πορτογαλική Εθνική Στρατηγική Ορυκτών Πόρων είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την περίοδο 2013-2020 που εγκρίθηκε με νόμο και καθιερώνει ένα πλαίσιο για την προώθηση της πορτογαλικής μη ενεργειακής εξορυκτικής βιομηχανίας παράλληλα με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Πορτογαλία δικές σας!

[του Πέτρου Τζεφέρη]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!