16.9.16

Παυλίδης Μάρμαρα -Γρανίτες: το ελληνικό μάρμαρο ταξιδεύει...




Το εμπορικό κέντρο στην περιοχή Burj του Ντουμπάι, οι reflection towers στη Σιγκαπούρη, o ουρανοξύστης στον αριθμό 280 της Park avenue της Νέας Υόρκης και ο ουρανοξύστης Lotus στη Ντόχα του Κατάρ αποτελούν ορισμένα, ενδεχομένως, από τα πιο γνωστά κτήρια παγκοσμίως.

Ωστόσο, λίγοι, μάλλον, γνωρίζουν ότι τα εμβληματικά αυτά οικοδομήματα είναι επενδυμένα με μάρμαρο που εξορύσσει και επεξεργάζεται μία ελληνική εταιρεία με έδρα τη Δράμα. Ο λόγος για την Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες, η οποία, κατά τη χρήση του 2015, εμφάνισε τον μεγαλύτερο, σε διάστημα 36 ετών, κύκλο εργασιών, εξάγοντας το 95% της παραγωγής της.

Ειδικότερα, κατά το 2015 έναντι της προηγούμενης χρονιάς, η Παυλίδης παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 50,5 εκατ. ευρώ από 40,6 εκατ. (+24,4%), λειτουργική κερδοφορία (ebitda) 22 εκατ. (+35%) και μηδενικές βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Το 2016 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά 20%, ενώ άνοδο εκτιμάται ότι θα καταγράψει και ο τζίρος.

Για το 2016, έως και το πρώτο τρίμηνο του 2017, η παραγωγή έχει προπωληθεί, με τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία να περιλαμβάνουν το οικιστικό συγκρότημα Duo Condominium στη Σιγκαπούρη όπου 20.000 τ.μ. θα στρωθούν με μάρμαρο τύπου "Άριστον” και το συγκρότημα μικτής χρήσης Marina One του οποίου 60.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. θα επενδυθούν με "Άριστον” και λευκό μάρμαρο Sivec. Μεταξύ των υπό κατασκευή έργων εκτός Ελλάδας ξεχωρίζει ο ουρανοξύστης Porche Design στο Μαϊάμι που αποτελείται από 60 επίπεδα, είναι ύψους 195 μέτρων και διαθέτει ρομποτικό σύστημα ανέλκυσης που επιτρέπει στους ενοίκους να σταθμεύουν ακριβώς έξω από το διαμέρισμά τους δύο ή τέσσερα αυτοκίνητα...

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία, που απασχολεί 400 εργαζόμενους, υλοποιεί τριετές επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ δίνει έμφαση στη διαφοροποίησή της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βέβαια, η Παυλίδης καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Απαιτείται, στο πρώτο στάδιο μόνο, να γνωμοδοτήσουν 16 υπηρεσίες για την έκδοση άδειας έρευνας, με ακόμη έξι υπηρεσίες να γνωμοδοτούν στο δεύτερο στάδιο. Έτσι, χρειάζεται ενάμιση χρόνος για την έκδοση άδειας έρευνας για τον εντοπισμό κοιτάσματος, όταν ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής σε περίπου 90 ημέρες, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτούνται συνολικά περίπου πέντε χρόνια για την έκδοση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πλήρες άρθρο εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!