21.10.16

«Το μάρμαρο χθες και σήμερα»: Eκπαιδευτική δράση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου



Το μάρμαρο είναι μία από τις σημαντικότερες πρώτες ύλες του αρχαίου αλλά και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού. Κτίρια με κίονες και εξαιρετικής λεπτομέρειας αετώματα και αγάλματα που θαρρείς ότι ετοιμάζονται να σου μιλήσουν ακόμα και σήμερα, έχοντας πολεμήσει και έχοντας επικρατήσει απέναντι στη φθορά του χρόνου και του ανθρώπου, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και όμως, δεν ξέρουμε αρκετά βασικά στοιχεία γύρω από τη χρήση του εκείνη την εποχή.

Πώς κατασκευαζόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο του 2500 πΧ.; Τι είδους εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι γλύπτες της κλασικής εποχής; Πόσο άλλαξαν οι τεχνικές και πώς αποκομίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα πρόκειται να απαντήσουν αρχαιολόγοι, γλύπτες και τεχνίτες, οι οποίοι εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά μαρμάρινα έργα από την 3η και την 1η χιλιετία πΧ., θα παρουσιάσουν τον τρόπο δημιουργίας τους, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από αρχαίες πηγές, ίχνη εργαλείων σε γλυπτά, παρατηρήσεις με μικροσκόπια, εργαστηριακές αναλύσεις, πειραματικές εφαρμογές.


Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Το μάρμαρο χθες και σήμερα», που οργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου. Για ένα διήμερο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, ειδικοί θα μυήσουν μικρούς και μεγάλους στις αρχαίες τεχνικές κατεργασίας του μαρμάρου. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!