16.1.17

Μαρμαρογλυπτική: ευφυή «παγάκια» από μάρμαρο...


Ο Γρηγόρης Κουσκούρης κατασκευάζει μαρμάρινα μικρογλυπτά που αντικαθιστούν τα παγάκια στα ποτά μας, προκειμένου να μην αλλοιώνεται η γεύση τους.

Τις πρωινές ώρες θα τον βρει κανείς στο εργαστήρι του, στο χωριό Μεσαριά της Σαντορίνης, να σκαλίζει τα μάρμαρά του με τα γλωσσάκια και να τα χτυπά με τον ματρακά. Περιστοιχίζεται από μαρμάρινους όγκους που φτάνουν εδώ από την Έδεσσα, τον Διόνυσο, την Πάρο και την Τήνο, ακόμη και από τον βυθό της θάλασσας.

Τέταρτη γενιά μαρμαρογλύπτης, με καταγωγή από την Τήνο, ο Γρηγόρης Κουσκούρης δημιουργεί μικρά και μεγάλα έργα από το αγαπημένο του υλικό, όπως και λίγα διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα. Τελευταία του έκπληξη αποτελούν τα ευφυή «παγάκια»: μικρογλυπτά που αντικαθιστούν τα παγάκια στα ποτά μας, προκειμένου να μην αλλοιώνεται η γεύση τους.

Ωστόσο, καλλιτεχνικές του δουλειές όπως οι «Υδρόβιες Πτήσεις», στην οποία τα γλυπτά αψηφούν τη βαρύτητα και πλέουν στον αέρα, ή η πρόσφατη σειρά του «Tiles», ένα σχόλιο για τον «τετράγωνο» ανθρώπινο εγκέφαλο, κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αφαιρετικότητα και την αισθητική προσέγγιση του Γρηγόρη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!