18.6.17

Tροποποίηση της Οδηγίας 2004/37/ΕC περί καρκινογόνων ουσιών στο χώρο εργασίας (Carcinogens or Mutagens At Work Directive (CMD)


Σκοπός της οδηγίας είναι η προστασία των εργαζομένων από κινδύνους έκθεσης σε καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες ουσίες, στο περιβάλλον εργασίας.

Στο Annex I της οδηγίας, υπάρχει λίστα καρκινογόνων ουσιών και στο αντίστοιχο Αnnex III, τα όρια έκθεσης σε αυτές (Binding OELs, δεσμευτικά όρια έκθεσης που εκτός από ιατρικά-επιδημιολογικά δεδομένα, για τον καθορισμό τους, συνεκτιμώνται και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή τους).

Για κάθε ουσία που συμπεριλαμβάνεται στην CMD, πρέπει να ακολουθείται η εξής ιεράρχηση προτεραιοτήτων στην αντιμετώπισή της: α) Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η υποκατάσταση της καρκινογόνου (CM) ουσίας με άλλη μη καρκινογόνα, β)εάν η υποκατάσταση δεν είναι δυνατή, επιβάλλεται η χρησιμοποίηση κλειστών κυκλωμάτων κατά την παραγωγική διαδικασία, γ) εάν η χρησιμοποίηση κλειστών κυκλωμάτων δεν δίνει απόλυτη προστασία ή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε εφαρμόζονται μέτρα για τη μικρότερη δυνατή έκθεση εργαζομένων στο επικίνδυνο περιβάλλον σε συνδυασμό με κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας και δ) σε κάθε περίπτωση, απαιτείται συχνή ιατρική παρακολούθηση εργαζομένων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας.

Tίθεται ως πρώτη προτεραιότητα της Commission να προχωρήσει σε συνεχείς εκδόσεις καταλόγων
ουσιών και αντίστοιχων ορίων έκθεσης στο πλαίσιο της CMD (καρκινογόνα), τροποποιώντας την οδηγία. ως πρώτο κύμα ένταξης νέων ουσιών στην CMD, η Commission αποφάσισε για 13 ουσίες μεταξύ των οποίων το εισπνεύσιμο κρυσταλλικό Πυριτικό, προτείνοντας αντίστοιχα όρια έκθεσης. Όλα τα προτεινόμενα όρια χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εγείροντας αντιρρήσεις από τη βιομηχανία.

Μετά από εξονυχιστική συζήτηση στην Advisory Committee of Safety and Health at Work, η ένταξη των νέων ουσιών και των ορίων τους στην CMD, έγινε αποδεκτή, σε συνδυασμό με εκτενέστερη Μελέτη Επιπτώσεων (Impact Assessment) που συζητήθηκε από την ACSH και υλοποιήθηκε από την Commission. Παρόλα αυτά, διατυπώθηκαν ενστάσεις από τη βιομηχανία για το ότι στη Μελέτη Επιπτώσεων δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις στη βιομηχανία από την επιβολή μέτρων, δεδομένου του ανταγωνισμού και της μη λειτουργίας αντίστοιχων υποχρεώσεων λίγα
χιλιόμετρα μακριά της Ε.Ε.

Στη συνέχεια, η Commission πρότεινε και 2ο κύμα ένταξης ουσιών στην CMD. Προτάθηκαν 12 νέες ουσίες με αντίστοιχα όρια έκθεσης. Στο 2ο κύμα, συμπεριλαμβάνονταν και τα diesel exhaust που αφορούν στην εξορυκτική βιομηχανία. Και στη φάση αυτή, υπήρξε εκτεταμένος διάλογος με την ACSH και ισχυρές διαφωνίες από πλευράς βιομηχανίας. H Business Εurope εξέφρασε εγγράφως τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο με τον οποίο διευρύνονται οι λίστες των καρκινογόνων. Θεωρεί ότι η διεύρυνση της λίστας με νέες ουσίες στον κατάλογο δεν βασίζεται σε αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις, τεχνικές και οικονομικές μελέτες σκοπιμότητας και σε εκτιμήσεις κοινωνικοοικονομικών συνεπειών.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός Commission και την ανάλυση όλων των απόψεων επί της Μελέτης Επιπτώσεων, η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τη νέα διεύρυνση της λίστας από τις αρχικώς 12 προταθείσες ουσίες σε 8. Εξαιρέθηκαν προς το παρόν, τα καυσαέρια των πετρελαιομηχανών (Diesel Engine Exhaust), προκειμένου να ενισχυθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα επιστημονικά επιχειρήματα.

[Πηγή : ΣΜΕ]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!