4.10.17

Ορυκτολογικό Μουσείο ΓΑΙΟΡΑΜΑ στο ΕΜΠ





Η Σχολή ΜΜΜ, διαθέτει, ήδη από τη δεκαετία του ΄40, μία πλούσια συλλογή μοναδικών γεωεκθεμάτων (ορυκτών, πετρωμάτων, μεταλλευμάτων, απολιθωμάτων) τόσο από τον ελληνικό χώρο όσο και από πολλά σημεία του πλανήτη μας γνωστά για τον ορυκτό πλούτο τους (π.χ. Αφρική, Νότια Αμερική, Κίνα, Κεντρική και Νότια Ευρώπη).

 Ο αριθμητικός και ποιοτικός πλούτος της συλλογής αυτής και η σπανιότητα ορισμένων εκθεμάτων την είχαν κάνει, στο παρελθόν, σημείο αναφοράς τόσο των γεωεπιστημόνων της Ελλάδας όσο και ορυκτολόγων του εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια, η Σχολή ΜΜΜ, μέσα από συντονισμένες δράσεις και ενέργειες, στοχεύει στην ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση του εκπαιδευτικού, τεχνολογικού και πολιτισμικού αποθέματος που διαθέτει.

 Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην ανέγερση νέου διώροφου κτηρίου, για τη στέγαση του φυσικού εκθεσιακού χώρου των γεωεκθεμάτων, του γαιο-ΟΡΑΜΑΤΟΣ, με 4 κύριους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ. και 1 εξωτερικό εκθεσιακό χώρο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.


Το γαιο-Όραμα είναι ένας δυναμικός χώρος εκπαίδευσης και έρευνας, συνδυάζοντας μεγάλη ποικιλία στατικών εκθεμάτων και σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό. Τα γεωεκθέματα έχουν ταξινομηθεί ανά κατηγορίες σε υψηλής αισθητικής προθήκες και αναδειχθεί με κατάλληλο φωτισμό. Σύγχρονα οπτικά ψηφιακά μέσα αποτελούν τον υπάρχοντα ψηφιακό εξοπλισμό του γαιο-ΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κατάλληλου ψηφιακού υλικού και εφαρμογών, στοχεύει στη δυναμική παρουσίαση των γεωεκθεμάτων, στην ενεργή δια- και αλληλεπιδραστική σχέση μεταξύ επισκέπτη/χρήστη και αντικειμένου παρατήρησης/μελέτης/προβολής και στη διαρκή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του επισκέπτη/χρήστη.

Ο φυσικός χώρος έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμος και επισκέψιμος από Α.Μ.Ε.Α.(εξωτερική ράμπα, εσωτερικός ανελκυστήρας, άνετοι χώροι, φαρδείς διάδρομοι, κατάλληλη σήμανση, πάρκινγκ έξω από το κτήριο).

Παράλληλα, η υπό διαμόρφωση δικτυακή πύλη του γαιο-ΟΡΑΜΑΤΟΣ θα παρέχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης και περιήγησης στο φυσικό χώρο ατόμων και ομάδων ατόμων με αδυναμία επίσκεψης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, απόστασης, χρόνου ή άλλων προβλημάτων και τεχνικών δυσκολιών. Επιπροσθέτως, θα λειτουργεί ως το πρώτο στάδιο ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών του φυσικού εκθεσιακού χώρου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!