15.3.11

«Πυρηνική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ»!



[του Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Peter]

Xίλιες φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο μετρήθηκε η ραδιενέργεια σε ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, μετά το σεισμό των  8,9 βαθμών, εναν από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, επεξέτεινε τη ζώνη εκκένωσης στα 10 χιλιόμετρα γύρω το εργοστάσιο, εξαιτίας του φόβου διαφυγής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας λόγω της υψηλής πίεσης σε 2 αντιδραστήρες, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ίδιων των αντιδραστήρων προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.

Περίπου 45.000 κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στο εργοστάσιο....


Παράλληλα, στη μία μετά τα μέσάνυχτα (ώρα ελλάδος) η ίδια εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι απώλεσε τη δυνατότητα να ελέγχει την πίεση σε 3 αντιδραστήρες και σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

"Δεν είναι πιθανό να υπάρξει [μια καταστροφή τύπου] Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση", δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. "Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3 χλμ.", πρόσθεσε.

Τον πιστεύει κανείς ομως; Kι αν είναι έτσι γιατί οι  εκκενώσεις από τα 3 έφθασαν άμεσα τα 10 χλμ; Και μετά τα 50 χλμ;

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού , παρά το γεγονός ότι η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι όλες οι εθνικές εγκαταστάσεις είναι χτισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέξουν στους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μελλοντικοί σεισμοί δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων όπως έγινε με το σεισμό στην Ιαπωνία.

«Θεωρούμε ότι σήμερα τα μέτρα ασφαλείας για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ δεν είναι επαρκή ούτε ικανά να προστατέψουν τους πολίτες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Edwin Lyman, επικεφαλής ομάδας επιστημόνων που ασχολείται με παγκόσμια προγράμματα ασφάλειας. «Υποστηρίζουμε την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά επιβάλλεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας».

Υπερβολή να θυμίσουμε αυτό που υποστηρίζουμε τόσο ατομικά όσο και σε υπηρεσιακή βάση εδώ και πολλά χρόνια; Οτι δηλαδή, η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, έστω κι αν οι γύρω της, σεισμογενείς ή λιγότερο σεισμογενείς, "βυσσοδομούν" γύρω από την πυρηνική ενέργεια και τα ...κάλλη της, αναφορικά κυρίως με το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Η Ελλάδα, εκτός από άπλετο ήλιο, αέρα και γεωθερμικούς ταμιευτήρες υψηλής ενθαλπίας, διαθέτει πλέον κι ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσή τους προς παραγωγή ενέργειας. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επαρκούν με τους σημερινούς ρυθμούς για περίπου 40-50 ακόμη χρόνια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια συνειδητή μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας που έχει επιβληθεί από το ενεργοβόρο μοντέλο ζωής, πιστεύω, πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητές μας, στο ενεργειακό θέμα.

Κι ακόμη, όπως έχει αποδείξει η ενασχόληση με νεόκοπες επιστήμες (πχ. κλωνοποίηση), η επιστήμη χωρίς ηθική είναι επικίνδυνη (πχ. βιοηθική). Ανάλογο, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και το θέμα των πυρηνικών στον ενεργειακό τομέα, όπου όμως ο «σκοπός» της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, «αγιάζει τα μέσα».

Η Χώρα μας έχει μέχρι σήμερα ακολουθήσει καθαρή και σθεναρή στάση, όντας μάλιστα σε γεωγραφική θέση γειτνιάζουσα με Χώρες με διαφορετική πολιτική προσέγγιση κι επιπλέον με μια κοινή γνώμη η οποία έχει σφυρηλατηθεί επί δεκαετίες σε διαφορετικά ενεργειακά πρότυπα. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι δίνοντας το παράδειγμα και ασκώντας μια πολιτική ηθική, όπως κάναμε μέχρι τώρα (έστω κι ...άθελά μας!) προσφέροντας κι εμείς κάτι στην Ευρώπη αλλά και στην ανθρωπότητα!

1 comments:

Unknown είπε...

Αυτό είναι το κακό, η τεχνολογία μπορεί να αυξάνει, αλλά δεν μπορεί να κάνει και να προβλέπει τα πάντα. Οι υποστηρικτές της πυρηνικής διαρκώς συζητάνε για ικανότητα της τεχνολογίας να εκμηδενίσει τους κινδύνους. Και τώρα, στην κοιτίδα της τεχνολογίας και της απόλυτης προσοχής και ασφάλειας, η αποτυχία εκμηδενισμού του κινδύνου είναι εμφανής. Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη γιατί απλά τα αποτελέσματα μιας απλής διαρροής είναι μεγάλα και διαρκούν για γενιές. Και δυστυχώς, δεν έχουν σύνορα.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!