9.5.10

Bioheapleaching νικελίου στην αρκτική φινλανδία!

Eνα ακόμη φοιτητικό (ή μάλλον καλύτερα μεταπτυχιακό) μας όνειρο έγινε πραγματικότητα… Όχι φυσικά από εμάς, αλλά από τους φινλανδούς, εκεί όπου η μεταλλεία εντάσσεται στην βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου...

Mining journal supplement 2009 for Finland
Το πρώτο ορυχείο στον κόσμο που ήδη χρησιμοποιεί (απο πέρυσι) μικροβιακή μέθοδο υδρομεταλλουργικής εξαγωγής νικελίου από σωρούς νικελιούχων μεταλλευμάτων είναι στο Talvivaara της Κεντρικής κι Ανατολικής Φινλανδίας (από την Talvivaara Mining Company Plc).

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα γνωστά θειούχα κοιτάσματα νικελίου στην Ευρώπη (στο Sotkamo, πάνω από 1 δις. τον. αποθέματα μεταλλεύματος) που θα επιτρέψουν την παραγωγή 33-50000 τόνους νικελίου το χρόνο, για τα επόμενα 45 χρόνια. Παράλληλα θα παράγονται και ψευδάργυρος (90,000 tpa), χαλκός (15,000 tpa) και κοβάλτιο (1,800 tpa) ως πολύτιμα «παραπροϊόντα» της διεργασίας.

TALVIVAARA SOTKAMO MINE – BIOLEACHING OF A POLYMETALLIC NICKEL ORE IN SUBARCTIC CLIMATE

Επισημαίνεται ότι η "πυρομεταλλουργική" δική μας Λάρκο, παρήγαγε στις καλές της εποχές, με σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας, μόλις 20 χιλιάδες τόννους νικελίου το χρόνο (στο κράμα σιδηρονικελίου, Fe-Ni).
Το ελληνικό νικέλιο και η ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ

Η φινλανδοί δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από την εφαρμογή των όσων προτείνει εδώ και χρόνια η καθηγήτρια της υδρομεταλλουργίας του ΕΜΠ , κα Στυλιανή Αγατζίνη, που έχει μελετήσει με την επιστημονική της ομάδα ενδελεχώς και για πολλά χρόνια το θέμα της υδρομεταλλουργίας και βιοϋδρομεταλλουργίας, τόσο για τα ελληνικά μεταλλεύματα όσο και γενικότερα. Mάλιστα τα δικά μας νικελιούχα κοιτάσματα, οι λατερίτες, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες κι επιπλέον ως μη θειούχα δεν είναι επιδεκτικά στην βιοεκχύλιση με τα γνωστά θειοβακτήρια.
Πιλοτικό υδρομεταλλουργικό πρόγραμμα εκχύλισης λατεριτών σε σωρούς (Λαρκο, ΙΓΜΕ, ΕΜΠ : Σ.Αγατζίνη)

Πολλοί θεωρούν την Υδρομεταλλουργία ως το μέλλον της Μεταλλουργίας. Γιατί μπορεί να επεξεργαστεί τα πολύ φτωχά μεταλλεύματα (πχ. τα στείρα των πυρο μεταλλουργικών κατεργασιών) και ακόμη να δώσει λύσεις σε ειδικά προβλήματα. Με την βιοεκχύλιση, την εκχύλιση σε σωρούς, σε στήλες, την εξαγωγή με χρήση οργανικών διαλυτών κλπ.

Η υιοθέτηση, έστω και σε συμπληρωματικό επίπεδο, της τεχνολογίας παραγωγής νικελίου με την τεχνική της υδρομεταλλουργίας, η οποία (μπορεί να) είναι πιο φιλική στο περιβάλλον κι επιπλέον θα δώσει την δυνατότητα εκμετάλλευσης λατεριτικών αποθεμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα (κάτω από 0,7% από περίπου 0,9-1% που είναι σήμερα). Εφόσον εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία τότε τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της χώρας μας θα ανέλθουν στα 750 εκ. τόνους, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής στα 100 έτη. (Σημ. τα ως άνω φινλανδικά κοιτάσματα περιέχουν μόνο 0.23% νικελίου διεσπαρμένο κυρίως στον θειούχο πεντλαδίτη, το κύριο νικελιούχο ορυκτό)
Υπενθυμίζεται ότι η απλή τόσο στη σύλληψη, όσο και στην εφαρμογή, μέθοδος της Εκχύλισης σε Σωρούς (heap leaching), έτυχε μιας εκρηκτικής εξάπλωσης από τη δεκαετία του 1980 κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα η μέθοδος συγκαταλέγεται μεταξύ των φθηνότερων και αποδοτικότερων για την ανάκτηση πολυτίμων μετάλλων, ακόμη και για ιδιαίτερα φτωχά και δυσκατέργαστα μεταλλεύματα, τα οποία σε διαφορετικές συνθήκες θα ήταν αδύνατο ν' αξιοποιηθούν.

Από την άλλη μεριά, η βιοεκχύλιση και γενικότερα η Βιοϋδρομεταλλουργία και οι βιολογικές μέθοδοι ανάκτησης μετάλλων, ως αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων μικροοργανισμών είναι πάλι μια νεώτερη , αλλά όχι απολύτως νέα τεχνολογία, η οποία εφαρμόζει αρχές της βιοτεχνολογίας στη μεταλλουργική βιομηχανία αλλά και στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία.
Bιοτεχνολογία, Μεταλλουργία και Προστασία του Περιβάλλοντος
Σήμερα, οι κυριότερες εφαρμογές της Βιοϋδρομεταλλουργίας σε βιομηχανική κλίμακα είναι :
α) Εκχύλιση χαλκού και ουρανίου σε σωρούς (heaps), αποθέσεις στείρων (dumps) και επί τόπου (in situ) στις Δυτικές Η.Π.Α., Αυστραλία, πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., Χιλή, Περού, Ισπανία, Μεξικό,Καναδά και Κύπρο
β) Προκατεργασία βιολογικής οξείδωσης για τη βελτίωση της ανάκτησης χρυσού και αργύρου, κατά την κυάνωση, από δυσκατέργαστα θειούχα συμπυκνώματα (Ν. Αφρική, Η.Π.Α., Βραζιλία,Αυστραλία, Γκάνα)
γ) Επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων για την ανάκτηση μεταλλικών αξιών (βιορρόφηση).
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΔΡΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ, Σ. ΑΓΑΤΖΙΝΗ –ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ

HYDROMETALLURGY UNIT, NTUA
Στα παραπάνω προστίθεται τώρα και η φινλανδική εφαρμογή για τα θειούχα μεταλλεύματα νικελίου από στην Talvivaara .

Ελπίζουμε σύντομα να προστεθεί και η μέθοδος μικροβιακού καθαρισμού από υπολείμματα κυανιδίων που προέρχονται από την εκχύλιση χρυσοφόρων κοιτασμάτων, ώστε να τεθεί σε άλλη διάσταση το ζήτημα που θέτουν ορισμένοι για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου αποκλειστικά και μόνο στην μεταλλουργία του χρυσού (και όχι γενική απαγόρευση του κυανίου, π.χ. στη φαρμακοβιομηχανία, τη σωληνουργία ή τη βιομηχανία πλαστικών).

[Τζεφέρης Πέτρος][by Tzeferis Peter]

7 comments:

ban_the_bacteria είπε...

Η μικροβιακή καταστροφή του κυανιδίου και των σχετικών ενώσεών του είναι μια από τις σημαντικότερες βιοτεχνολογίες που έχει προκύψει τις τελευταίες δύο δεκαετίες για τη διαχείριση των διαλυμάτων της διεργασίας και των απορριμμάτων στις διαδικασίες μεταλλείας πολύτιμων μετάλλων. Εκατοντάδες φυτά και μικροβιακά ειδη (βακτηρια, μύκητες και φύκη) μπορούν να αποτοξινώσουν το κυανίδιο γρήγορα σε περιβαλλοντικά αποδεκτά επίπεδα και σε λιγότερο επιβλαβή υποπροϊόντα. Οι βακτηριακές διαδικασίες βιομηχανικού μεγέθους έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για πολλά έτη σε εργοστασιακές εφαρμογές στη Βόρεια Αμερική. Διάφορα είδη βακτηριδίων μπορούν να μετατρέψουν το κυανίδιο και υπό αεροβιες και αναερόβιες συνθήκες χρησιμοποιώντας το ως πρωταρχική πηγή αζώτου και άνθρακα. Άλλοι οργανισμοί είναι σε θέση να διασπούν τις σχετικές με το κυανίδιο ενώσεις του θειοκυανικού άλατος και της αμμωνίας σε ποικίλες τιμές pH, θερμοκρασίας, συγκεντρώσεων θρεπτικών, οξυγόνου, και συγκεντρώσεων μετάλλων.
Αυτές τις πληροφορίες όμως σίγουρα τις απέκρυψαν όσοι "ειδικοί" συμβούλευσαν τους έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης του κυανίου στη μεταλλουργία...

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα ολα αυτά. Μήπως υπάρχουν και οι βιβλιογραφικές παραπομπές ώστε να τις δουν όσοι βρεθούν άμεσα να τις αμφισβητήσουν a priori;

ban_the_cyanide_ban είπε...

Destruction of cyanide in gold mill effluents: biological versus chemical treatments
Biotechnology Advances
Volume 21, Issue 6, September 2003, Pages 501-511
του ......γείτονα Ata Akcil
BIOMIN Group (!!!), Mineral Processing Division, Department of Mining Engineering, Suleyman Demirel University
Να πώς η Τουρκία μπαίνει στο G20 και εμείς γινόμαστε προτεκτοράτο.

Ανώνυμος είπε...

Καλά και ωραία όλα τα παραπάνω.

Εκείνο το CO2, Κυότο κτλ στο site δεν μου αρέσουν καθόλου.

Ο άνθρακας είναι η πιό πράσινη ενέργεια. Απελευθερώνει πολύ CO2 και αυξάνονται γρήγορα τα φυτά (και παράγεται περισσότερη τροφή).

Εάν μάλιστα αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 2οC θα βόσκω τα βόδια στη Σαχάρα και θα παράγω καρότα στη Γροιλανδία (για εξαγωγή στη χαζή Ελλάδα)

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

αγαπητέ ανώνυμε
μπορεί να σου αρέσει και να θεωρεις όπως λες τον άνθρακα πράσινη ενέργεια
μπορει να θες να καλλιεργείς καρότα και να βόσκεις βόδια
για να τα πουλάς όπου θες
(μαζί με το μπόλικο πνεύμα που σαφώς διαθέτεις)

σε παρακαλούμε όμως θερμά
να μην το χρησιμοποιείς στο κακόμοιρο αυτό το σαιτ
που δεν στοχεύει σε πολλους (λαθρα)ναγνώστες..
πολύξερους και ευφυολόγους
που πραγματώνουν την ύπαρξή τους
με αντεγκλήσεις και προσωπικές αιχμές τις οποιες γραφουν πριν καν διαβάσουν το κείμενο,

που δεν εχει σκοπό να πεισει κάποιους καμαρωτούς μονόχνωτους που δεν διαβάζουν και δεν ακούν αλλα ειναι από πριν κολλημένοι στο άρμα (της αλήθειας βεβαιως βεβαίως..)

που απλώς λεει τα πράγματα ως έχουν
χωρις υπερβολές και
χωρις τη διάθεση για αντεγκλήσεις με τους διαφόρους πολύξερους

ειδικά μάλιστα όταν δεν το μελετάς αρκετά ώστε να τεκμηριώνεις την έστω ανώνυμη άποψή σου
αλλά απλά αρπάζεις κάποιες λέξεις ενθεν κι εκείθεν

ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

και κάτι ακόμη σχετικά με την ...χαζή ελλάδα..
από κάποιον που έχει ...κάψει τα καράβια του και δεν σαλπαρισε για τα ξένα παρά τις ...προτάσεις:

Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει...
κάθε στιγμή..
Δικαιούσαι τότε να σχολιάσεις, δεν δικαιούσαι όμως να προδώσεις!

Αν η εικόνα που παίρνεις ανώνυμε από τούτο δω τον ιστότοπο ειναι
οτι θεωρεί την ελλαδιτσαμας χαζοελλάδα...

τότε για έναν ακόμη λόγο
σε παρακαλούμε
ΑΠΟΦΕΥΓΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ..

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Για την τουρκία που σαφώς άργησε να καταλάβει την αξία του ορυκτού της πλούτου, πρέπει να πούμε οτι "ξύπνησε" πλέον και έχει αναμορφώσει (απο) το 2004 τον βασικό mining law, με σκοπό να προσελκύσει επενδυτές στον τομέα.

Ας μην ξεχνάμε οτι οι τουρκοι πέραν απο τα πάρα πολλά βιομηχανικά ορυκτά (δέκατοι στον κόσμο στην ποικιλία βιομηχανικών ορυκτών), διαθέτουν πάνω από 8 δις τόνους λιγνίτη ως αποθέματα κι ακόμη χρωμίτη, μαγνησίτη, χαλκό, φυτσικό αέριο και φυσικά τα κοιτάσματα βορίου που έφτασαν στην παραγωγή τα 4,5 εκατομυρια τόνους για το 2008.
Ομως οι τούρκοι με το νέο νόμο (Νο 2840) έχουν εκχωρίσει το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των μταλλευμάτων βορίου (τα τουρκικά αποθέματα βορίου αποτελούν το 60% των παγκοσμίων αποθεμάτων)
στον κράτος θεωρώντας το ως δημόσιο αγαθό!
περισσότερα για τον τούρκικο ορυκτό πλούτο

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!