4.1.17

Μαρμάρινα έργα τέχνης: όταν το μάρμαρο γίνεται κερί..

[επιμέλεια: Πέτρου Τζεφέρη] [by Petros Tzeferis]


Ο "Ερµής” του Πραξιτέλους, 343 π.Χ. Ο Ερμής του Πραξιτέλους είναι ένα αρχαίο ελληνικό αγαλματικό σύμπλεγμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο. Ανακαλύφθηκε το 1877 στον σηκό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. 

“Ο ∆αβίδ”, του Michelangelo, 1501–1504 µ.Χ., Galleria dell’ Academia, Φλωρεντία, μάρμαρο Καρράρας.

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα διασημότερα πρωτότυπα αρχαία ελληνικά (της ελληνιστικής περιόδου), γλυπτά παγκοσμίως. Είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2,02 μ. Χρονολογείται γύρω στο 150 - 50 π.Χ. Βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου. Το άγαλμα βρέθηκε σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια και κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο.








Michelangelo Buonarroti: Sculpture "Pietà" (1489-99).Ύψος 174 εκατοστά, μάρμαρο Καρράρας. Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό.




Ο Βιασμός της Περσεφόνης. Μάρμαρο. Ύψος 295 εκατοστά. Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη.Ο Gian Lorenzo Bernini, δημιούργησε αυτό το αριστούργημα, όταν ήταν 23 ετών, το 1621.Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του ιταλικού Μπαρόκ, που διακρίθηκε τόσο στη γλυπτική όσο και στην αρχιτεκτονική.



Σεμνότητα του Αντόνιο Κοραντίνι. Μάρμαρο. 1752. Παρεκκλήσιο Σανσεβέρο, Νάπολι.Το γλυπτό είναι ένα επιτύμβιο μνημείο για τη μητέρα του Πρίγκιπα Ρεϊμόντο που του έδωσε ζωή θυσιάζοντας τη δική της.

“THE KISS” (1899) AUGUSTE RODIN (1840-1917), Αυτοδίδακτος Γάλλος γλύπτης,που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ανδριαντοποιούς στην ιστορία της γλυπτικής. Ο Ροντέν ήταν επίσης ιδιοφυής σχεδιαστής και ζωγράφος.

Le Désespoir (The Dispair) by Jean-Joseph Perraud, 1869. Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Το Πέπλο της Παρθένου. Μέσα του 19ου αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας λαξευμένη από μάρμαρο της Καρράρα από τον Τζιοβάνι Στράζα (Giovanni Strazza (1815–1878)).

Οι Τρεις Χάριτες του Αντόνιο Κανόβα (1757- 1822). Μάρμαρο. Ύψος 182 εκατοστά. 1813-1816. Συλλογή von Leuchtenberg . Βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία. Οι τρεις χάριτες (η Ευφροσύνη, η Αγλαΐα και η Θάλεια) έτσι όπως τις εμπνεύστηκε ο διάσημος Ιταλός γλύπτης.


[επιμέλεια: Πέτρου Τζεφέρη] [by Petros Tzeferis]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!