28.9.11

Nαύτης ή καντηλανάφτης: ποιός θα μείνει τελικά στο δημόσιο;

Ο Υπουργός της Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε στους υπουργούς επιστολή, με σκοπό την  καταγραφή, μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου,  του πλεονάζοντος προσωπικού και το κλείσιμο ανενεργών τμημάτων υπουργείων, με στόχο τη σύμπτυξη των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30%. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των τμημάτων και διευθύνσεων με την ανάλογη μείωση των θέσεων προϊσταμένων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων!

Ηρθε λοιπόν η ώρα να γίνει κάτι που δεν έγινε ποτέ στον χώρο του δημοσίου. Να αναρωτηθεί ο καθείς, να κοιτάξει τον διπλανό  του, να ψάξει για κείνον που "έρχεται" μόνο κάθε πρώτη του μηνός που μπαίνει ο μισθός..και για τον οποίο ποτέ δεν αναρωτήθηκε κανείς.... Να γίνει δηλαδή αξιολόγηση. Να Βρούμε ποιός είναι ο ναύτης και ποιός ο καντηλανάφτες!  Και ποιός από τους δύο χρειάζεται και ποιός θα πρέπει να πάει σπίτι του, αφού μόνο ο ένας μπορεί να μισθοδοτηθεί!

Εντούτοις, δεν πρόκειται να γίνει καμία αξιολόγηση. Διότι η αξιολόγηση δεν γίνεται έτσι. Και δεν γίνεται με το "διαίρει και βασίλευε", ούτε με το ...μαρτύριο της σταγόνας, ούτε από εκείνον που κάνει αέρα στην διπλανή πόρτα, ούτε από το πόσα έγγραφα πρωτοκολλείς αφού τα εξετάσεις από την ...όψη και την κόψη, ούτε από το πόσες φορές θα χτυπήσει το τηλέφωνό μας!  Οταν για πάρα πολλά χρόνια άνθρωποι με τελείως διαφορετική δουλειά πληρώνονται ακριβώς το ίδιο, ή άνθρωποι με τελείως ίδια και απαράλλαχτη δουλειά, πληρώνονται τελείως διαφορετικά, τί περιμένεις τώρα;

Το μόνο που θα γίνει είναι μια γκρίνια και μια διχόνοια σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου ο κάθε καθήμενος επί δεκαετίες θα προσπαθεί να αποδείξει ότι ήταν επί χρόνια εργαζόμενος ταχυδακτυλουργός! Και να είστε σίγουροι ότι θα το καταφέρει, όπως κατάφερε τόσα χρόνια να μην εργάζεται,  διότι αυτός θα είναι και ο μόνος που θα το κάνει. Ο εργαζόμενος απλά θα συνεχίσει να εργάζεται με το κεφάλι κάτω,  όπως έκανε πάντα! 

Και μετά, όταν δεν θα βγεί καμία εκ των έσω άκρη, θα έρθει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (τι ειρωνεία αλήθεια!) και θα κάνει μια οριζόντια "μεταρρύθμιση". Απλά, θα περικόψει τα κεφάλαια που ..ξεβγαίνουν.

Κατάλαβες φίλε Λευτεράκη;  Εσύ που μας έμαθες για Job discription, Μanagement by objectives (MBO) και balanced scorecard! Αφού επέλεξες το δημόσιο, αυτόν τον υπέροχο εργοδότη που δεν σου άξιζε δυστυχώς,  αφού το υπηρέτησες και σου άλλαξε τα φώτα, ήρθε η ώρα να σε κουρέψει κιόλας. Οριζοντίως και καθέτως!

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by tzeferis peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!