28.11.14

Τα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού και πως επηρεάζουν την παραγωγή χρυσού

Στις 30 Νοεμβρίου γίνεται δημοψήφισμα στην Ελβετία εάν θα πρέπει η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας να αυξήσει τα αποθέματα Χρυσού από το 8% του συνολικού συναλλαγματικού αποθέματος σε 20%.

Συγκεκριμένα, οι Ελβετοί θα κληθούν να αποφασίσουν για τα εξής:

  •  Την επιβολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) της υποχρέωσης να διακρατεί σε χρυσό «τουλάχιστον» το 20% των παγίων της,
  • Την απαγόρευση πώλησης του χρυσού από τα αποθέματα της SNB
  • Τη φύλαξη στην Ελβετία του 100% των αποθεμάτων χρυσού της SNB και τον επαναπατρισμό ποσοτήτων που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας.
 Είναι η πρώτη κίνηση που ενισχύει τη θέση σημαντικών οικονομικών παραγόντων της παγκόσμιας σκηνής για την αναγκαιότητα της ύπαρξης σταθερού σημείου αναφοράς που θα περιορίσει τον πόλεμο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ετσι σε περίπτωση έγκρισης η Ελβετία θα γίνει η Τρίτη Χώρα μετά από ΗΠΑ και Γερμανία από άποψη αποθεμάτων χρυσού. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο τελευταίες αυξάνουν συνεχώς και σταθερά τα σε χρυσό αποθέματα τους.

Kittilä mine, also known as Suurikuusikko mine, in Finland

Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει η σκληρή αντίδραση των χρηματιστηριακών κύκλων που θα πληγούν από τη μείωση των συναλλαγών των παραγωγών (derivatives) συναλλάγματος αλλά και γενικότερα από τη μείωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.  Παρά τις αντιδράσεις πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι μακροπρόθεσμα θα πραγματοποιηθεί, πράγμα που ενισχύεται  από το γεγονός ότι οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες μαζεύουν χρυσό  αυξάνοντας συνεχώς τα αποθέματά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2012, η  Ελλάδα βρισκόταν στην 32η θέση με 111,8 τόνους, ενώ η Τουρκία, με 295,5 τόνους, διέθετε τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καταλαμβάνοντας τη 14η θέση στη λίστα των αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως.

Περισσότερα Εδώ κι εδώ: Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις Χώρες που παράγουν ή θα παράγουν χρυσό;   Είναι λογικό σε περίπτωση που ο χρυσός αποτελέσει σημείο συναλλαγματικής αναφοράς να υπάρξουν μέτρα προστασίας απέναντι στο πληθωρισμό του πράγμα που συνεπάγεται κάποιο έλεγχο των παραγόμενων ποσοτήτων σε σχέση με τις  ποσότητες που καταναλώνονται στη βιομηχανία, τα κοσμήματα κλπ

Αυτό θα ενισχύσει τη θέση  των Χωρών που παράγουν χρυσό δεδομένου ότι ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια στη δημιουργία νέων Μεταλλείων.  Μήπως όλα αυτά εξηγούν την τάση για δημιουργίας νέων μεταλλείων χρυσού (πχ Σκανδιναβικές χώρες) παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού;

Σχετικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός παράγων της πτώσης είναι οι χειρισμοί  που κάνει το Χρηματιστηριακό Κεφάλαιο για στροφή του επενδυτικού κοινού σε μετοχές , παράγωγα κλπ και απομάκρυνση από το Χρυσό πράγμα βέβαια που συμφέρει και τις  Κεντρικές Τράπεζες που την ίδια στιγμή μαζεύουν χρυσό  σε χαμηλές τιμές.

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Η «Πρωτοβουλία για τον Χρυσό»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!