20.9.16

Η φωτιά στη Θάσο και τα ...2000 στρέμματα των λατομείων!


Λατομεία μαρμάρων στη νήσο Θάσο, θέση Τρεις Γκρεμοί, Photo by P. Tzeferis


[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]


Από τη φωτιά στη Θάσο, κάηκαν άνω από 65.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και ελαιώνων, καταστράφηκαν κατοικίες, υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, και παράλληλα επλήγη η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της γενικής διεύθυνσης Δασών και του Πράσινου Ταμείου θα υποστηρίξει τη σύνταξη μελετών για την υλοποίηση ανάλογων έργων προστασίας και βασικών υποδομών.

Σε εξέλιξη είναι εργασίες καθαρισμού των χειμάρρων και της κοίτης των ρεμάτων κοντά σε οικισμούς, ενώ προβλέπεται σύστημα ανάσχεσης της διάβρωσης των πρανών ορεινών όγκων και μεταφοράς φερτών υλών με κλαδοπλέγματα και άλλα έργα.


Ας κάνουμε για μια ακόμη φορά την σύγκριση, όχι για λόγους συμψηφισμού αλλά καθαρά για λόγους ουσίας και ρεαλισμού.

Η Θάσος έχει λατομεία μαρμάρων που συνεισφέρουν τα μέγιστα στα έσοδα του νησιού.Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, πάνω από το 80% των εσόδων του δήμου Θάσου προέρχεται από τα μισθώματα της εξόρυξης..Οχι από τις ξαπλώστρες, όχι από την περί πολλού θρυλούμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού που κάθε καλοκαίρι κάνει ..απόβαση στο νησί. Αλλά από την ορθή διαχείριση της επιλογής της εξόρυξης του Θασιακού μαρμάρου….


Φυσικά, η εκτεταμένη εξόρυξη δοκιμάζει την φέρουσα ικανότητα του τοπικού περιβάλλοντος, καθώς το νησί είναι πολύ πλούσιο σε μάρμαρο, καθώς θεωρητικά έχει μάρμαρο για όλους. Κι ακόμη η μικρή αποληψιμότητα στα κοιτάσματα και τα πολλά παραπροϊόντα δημιουργούν πρόσθετα ζητήματα.

Ας δούμε όμως πόση ειναι η έκταση που καταλαμβάνει η εξορυκτική δραστηριότητα στο νησί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του latomet.gr (ΥΠΕΝ) είναι συνολικά 1600 περίπου στρέμματα, όσα καταλαμβάνουν τα αδειοδοτημένα λατομεία στο νησί. Αν σε αυτά προστεθούν και ορισμένοι χώροι παλαιών εκμεταλλεύσεων  καθώς και χώρων απόθεσης στείρων, ο αριρθμός μπορεί να ανέβει στα 2000 έστω 2500 στρέμματα. Αυτό εινα όλο!  Δηλ. 3% εκείνου που κάηκε μέσα σε ένα τριήμερο!

Τα συμπεράσματα δικά σας!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!